Water Fasting a devenit unul dintre cele mai populare subiecte din ultimul timp, asa ca am decis sa scriu cateva lucruri despre această metodă si cum functioneaza.

despre water fasting si cum functioneaza

Ce este Water Fasting?

Water Fasting este o metodă de limitare totală a aportului alimentar, care permite doar consumarea apei, fără niciun alt aliment. Practic, Water Fasting restricționează mâncarea, dar permite consumul unei cantități cât mai mari de apă/zi.

Cea mai frecventă perioadă de Water Fasting durează de la 24 până la 72 de ore și nu ar trebui să începi un astfel de post, dacă nu ai consultat înainte un medic. (!)

De ce țin oamenii Water Fasting?

  • pentru a-și detoxifia organismul
  • pentru a slăbi
  • pentru beneficii asupra sănătății

Deși nu vreau să vă spulber orice speranță, scopul de bază pentru a începe acest Water Fasting, trebuie să fie detoxifierea, și nu slăbitul. Acest post nu este pentru a slăbi, ci pentru a curăța corpul (detox). Pe toată durata lui, organismul se curăță și, datorită consumului mare de apă, se elimină toxinele din corp.

Sunt, totuși, anumite persoane care NU ar trebui să țină acest post: persoanele cu gută (crește producția de acid uric), diabet(crește riscul reacțiilor adverse în diabetul de tip 1 și 2), boli renale cronice(poate provoca afecțiuni la rinichi), tulburări de alimentație(poate încuraja bulimia, în special la adolescenți), persoanele în vârstă(poate provoca arsuri la stomac), femeile însărcinate și copiii.

Dacă nu ai mai ținut acest post niciodată, te sfătuiesc să îți pregătești corpul  cu două, trei zile înainte de a-l începe. Poți face asta obișnuindu-te ca în cele 2-3 zile să consumi porții foarte mici de mâncare, să amâni cât mai mult prima masă sau să mănânci doar o dată/zi. Astfel, corpul se va obișnui și poți începe Water Fasting.

Water Fasting include două etape importante:

  1. WATER FASTING propriu-zis (24-72 ORE)
  2. POST-FASTING (1-3 ZILE)

WATER FASTING

Pe durata acestui post, trebuie să consumi doar apă. Majoritatea oamenilor beau 3-4 litri de apă/zi. Postul ar trebui să dureze cam 24-72 de ore și nu mai mult, fără a consulta părerea medicului înainte.

POST-FASTING

După Water Fasting, trebuie să eviți sub orice formă să consumi mese bogate în calorii/ alimente grele/ carbohidrați, trebuie să reiei alimentația treptat și să mănânci cât mai puțin și cât mai sănătos. Dacă vei consuma alimente grele după perioada de post, riști să ai probleme cu stomacul, ceea ce e chiar grav. De exemplu, întrerupe fastingul cu un smoothie sau o salată ușoară. Treptat, poți continua și cu mese mai consistente, cum ar fi pui, spanac, mâncăruri gătite ușoare, până organismul se reobișnuiește cu alimentația.

Beneficii ale Water Fasting-ului

1.Autofagia – funcția de autoreparare a organismului și metoda prin care corpul nostru elimină toxinele și celulele bolnave.

La fel cum și Intermittent Fasting (despre care am scris aici), ajută foarte mult organismul, implicând tot autorepararea organismului, și Water Fasting-ul are același impact asupra organismului.

2. Poate scădea riscul afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile cardiace, diabetul zaharat sau chiar cancerul.

Care sunt riscurile ?

Chiar dacă Water Fasting aduce avantaje, poate aduce și anumite dezavantaje. Atunci când începi acest post, trebuie să fii conștient că vei pierde în greutate foarte repede, dar această greutate va fi compusă, în mare parte, din apă și masă musculară, și abia apoi grăsime. Se poate întâmpla, de asemenea să te simți amețit în această perioadă.

Este aceasta o metodă pentru slăbit?

Water Fasting nu ajută la arderea grăsimii, nu este o metodă creată pentru a slăbi, pentru că vei pierde și mușchi, și apă, deci nu este o alegere indicată dacă vrei să slăbești doar grăsime. Chiar dacă te ajută să pierzi în greutate repede, acea greutate nu este doar grăsime.

Ține cont de faptul că Water Fasting aduce și anumite probleme de sănătate, deci e necesar să consulți un medic înainte, care să îți supravegheze întregul proces.

Dacă vrei să slăbești, cel mai bine ar fi să optezi pentru Intermittent Fasting. Am scris mai multe despre el în acest articol.

Sper să te fi ajutat cu informațiile de mai sus și să iei cea mai potrivită decizie.

Sănătate, că-i mai bună decât toate! 🙂

semnatura-vietii

 

 

 

 

71
Distribuie mai departe

4 thoughts on “Despre Water Fasting si cum functioneaza”

    1. In mod normal, se beau cam 3-4 litri de apa pe zi, dar e si in functie de tine, cata apa bei de obicei, cata poti bea, cata simti nevoia sa bei. Ideal e sa fie doar apa si atat. Spor in toate!

      Mihaela

Lasă un răspuns