Meseria mea implică mult cântat, fie că-l predau, fie că-l practic, așa că am o nouă lecție pentru voi azi, lectia de canto 5, despre tehnica vocala, din care puteți învăța anumite lucruri care să vă ajute să cântați mai corect.

Sunt mai multe modalități prin care cântatul poate fi îmbunătățit, folosind o tehnică vocală excelentă.

singing-lessons-in-san-francisco

Rezonanța sunetelor

Ce înseamnă rezonanța? Puterea cu care cânți. Mulți dintre cântăreții care nu își lucrează vocea, au o rezonanță limitată. Asta datorită fricii de a cânta. Și e un lucru cu care mă confrunt la orele de canto, pentru că văd persoane cărora le e frică să-și lase vocea să se exteriorizeze, pentru a nu suna penibil. Nimeni nu s-a născut învățat, așa că practica – fie ea greșită la început – te va învăța să-ți formezi vocea, rezonanța și să cânți frumos și corect. Practicarea exercițiilor corecte în prezența unui profesor, cât de des posibil, îți va dezvolta vocea, auzul și calitatea timbrului.

Un sunet mai bun

Unul dintre beneficiile majore ale cântatului sănătos și corect, este sunetul și calitatea lui. Rezonanța contribuie și ea la sunete calitative, însă practicarea vocalelor pe diverse note muzicale, a consoanelor, a dicției, a cuvintelor, fie ele în engleză, română sau orice altă limbă, îmbunătățesc considerabil sunetul.

Intonatie mai bună

Atât profesorii de canto, cât și cântăreții sunt preocupați de intonație și acuratețe în cântat. Chiar dacă știm că nu e ok să cântăm înafara gamei, acest lucru se poate întâmpla, oricum, datorită unor factori cum ar fi lipsa aerului, respirația incorectă, lipsa suportului diafragmal, lipsa exercițiului. Deci, antrenați-vă părțile unde simțiți că aveți de lucrat mai mult și insistați pe ele.

Flexibilitatea

Tehnica vocală este o cale de a-ți exprima vocea, emoțiile, sentimentele, timbrul. Acest lucru implică cântatul pe mai multe octave, practicarea unui timbru colorat, în funcție de melodia aleasă și de genul ales, varietateaa vibrato-ului, trecerea rapidă prin pasaje, folosirea unei articulări corecte a cuvintelor (accentele, melismele, legato, staccato).

Cântă mai lejer și mai eficient

Învață să cânți cu mai puțin efort. Acesta e un beneficiu al unei tehnici vocale corecte. Ce trebuie sa faci? Să ai o postură corectă, o respirație corectă, rezonanță bună pentru a cânta pasaje mai înalte, o bună articulare a vocalelor, pentru a nu cânta din gât, dar și eliminarea tensiunii în timpul cântatului.

Tehnica vocală corectă este esențială pentru a cânta sănătos. Mulți oameni cântă o dată, de două pe săptămână maxim, așteptând să cânte perfect atunci când au spectacole, însă nu e suficient. O voce sănătoasă, frumoasă se clădește cu multă repetiție și multă muncă. O oră, două / săptămână de cântat, nu ajung pentru a cânta impecabil.

Practicați cât mai mult posibil și veți vedea, în timp, rezultatele pe care vi le doriți.

Vă doresc mult succes pe toate planurile, nu doar pe plan muzical. Să vă bucurați de muzică, de viață !

Dacă sunteți interesați de ședințe de canto, exerciții vocale, de dicție sau chiar de colaborări pe plan muzical, vă aștept la adresa de e-mail opreamihaelaalexandra@gmail.com.

Cu drag,

semnatura-vietii

 

6
Distribuie mai departe

Lasă un răspuns