Dacă ești un adept al fitness-ului, te antrenezi regulat și ai o viață activă, înseamnă că știi deja faptul că proteinele fac parte din lista ta de priorități. Dar știi, de fapt, care sunt motivele pentru care ai nevoie de proteina? Cum te ajuta ea? Știi, cu adevărat, diferența dintre sursele nutritive pe care le consumi? În acest articol, îți voi vorbi despre proteina și despre rolul ei in dezvoltarea masei musculare.

upi

De ce are corpul nevoie de proteine?

Proteina este una dintre cele 3 surse de nutrienti de care are nevoie corpul nostru, pentru a funcționa normal, celelalte două surse fiind carbohidrații și grăsimile. Pe lângă rolul pe care îl are în dezvoltarea masei musculare, ea ne ajuta sa avem un păr frumos, o piele frumoasă, unghii sănătoase.

Calitatea proteinei este dată de raportul dintre aminoacizi si sursa alimentelor pe care le consumăm. Acești aminoacizi sunt de doua feluri, cei esențiali, în număr de 9 și cei nesențiali, în număr de 11. Cei 9 aminoacizi esențiali trebuie mâncați, obligatoriu, din mâncare. Ceilalți 11 sunt sintetizați de ficat, dar numai și numai dacă există deja ceilalți 9 aminoacizi esențiali în alimentația ta. Aminoacizii sunt alimentele care conțin o cantitate adecvata de proteine esențiale. Proteina din alimente este consumată de corpul nostru și regrupată pentru a crea amnoacizii corespunzători corpului nostru în acel moment.

Iată și câteva exemple de proteine esențiale și neesențiale:

Proteine complete: ou, pește, carne, soia, shake-uri cu proteina din zer/proteină din soia.

Proteine incomplete: cerealele integrale, legumele, nucile, semințele.

Dacă consumi atât legume, cât și carne, atunci ai putea să combini sursele de proteine, fără să-ți fie greu să acumulezi necesarul proteic zilnic. Dacă, în schimb, ești vegetarian, ar trebui să acorzi mai multă atenție acestui lucru și să consumi exact alimentele cu conținut proteic ridicat, de care corpul are nevoie.

Suplimentele proteice

Există, totuși, câteva tipuri de persoane care ar avea nevoie și de suplimente proteice, fiindu-le necesar un procentaj proteic mai ridicat. Este vorba despre vegetarieni, așa cum spuneam și mai sus, care, consumând doar legume, le e mult mai greu să acumuleze necesarul proteic zilnic, apoi persoanele foarte ocupate, care nu au timp să mănânce foarte des, fiind mereu activi, sportivii, care au nevoie de o mare cantitate de proteine pentru a-și menține/clădi masa musculară, precum și cei care țin o dietă bazată pe deficit caloric, fiind și ei nevoiți să consume proteine, însă puține calorii.

Eu consum suplimente proteice, mai exact, shake-uri proteice, care mă ajută să obțin cantitatea necesară zilnică de proteine, având ca scop clădirea masei musculare.

Acestea fiind spune, dacă te regăsești în situația de a pierde în greutate, de a construi masă musculară sau de a o menține, atunci proteina nu trebuie să lipsească din aliemntația ta. Recomand ca un procentaj de 30%-40% din alimentația ta să conțină proteine, asta veind undeva cam la 140-170g proteină/zi.

Recomandare

Vă vin în ajutor cu o mică combinație de alimente proteice sub forma unei rețete la cuptor, care să vă ajute și să vă motiveze să consumați multe proteine.

Aveți nevoie de:

  • 100g piept de pui
  • o cană brocolli
  • un cartof dulce, întreg
  • 1 ou
  • salată verde
  • roșii cheri
  • puțin busuioc, pentru gust
  • sare și piper

Preparare: Încălzește cuptorul în prealabil la 200 grade. Rupe în bucăți salata, fierbe brocolli-ul și gătește pieptul de pui pe o tigaie tip grill sau pe un grill electric. Împachetează cartoful în folie și bagă-l la cuptor pentru 45 de minute. Fierbe oul cam 8 minute și combină toate alimentele, așezându-le într-o tigaie lată sau un bol mare. Adaugă roșiile cheri, presară puțin busuioc și adaugă sare și piper după gust.

Poftă bună ! 🙂

 

 

 

4
Distribuie mai departe

Lasă un răspuns