Problema tuturor cursanților mei începători, la orele de canto, este aceea că nu pot cânta notele înalte. Mulți se confruntă cu dureri de gât, datorită multiplelor încercări pe care le-au făcut singuri acasă, de-a lungul timpului, încercând să se autoeduce să cânte cât mai înalt. Dacă nu stăpâniți tehnicile vocale corecte și o interpretare corectă, precum și modurile adecvate prin care să vă folosiți vocea, nu veți putea progresa vocal pe cont propriu, de aceea este indicat să vă căutați un profesor de canto potrivit, care să vă ajute în acest scop. Și acum, apare întrebarea la care mulți caută răspunsul: Cum pot canta mai usor notele inalte?

25659639_1977477802293209_3823441459259812194_n

Ei bine, pentru a canta mai usor notele inalte, trebuie, în primul rând, să stăpâniți o respirație calitativă, corectă, necesară, benefică corpului și vocii voastre. Nu există niciun om care să nu reușească, în timp, să dobândească note înalte și spun asta din experiența mea ca instructor vocal. Mă confrunt zi de zi cu diferite voci, cu diferite timbre, care progresează frumos, dar care, totuși, au început cu note foarte joase și foarte puține, atunci când s-au apucat de lecțiile de canto. Satisfacția și mândria au fost de ambele părți, și de a mea, și de a cursanților, atunci când s-au văzut capabili să atingă note înalte, dobândind un ambitus bogat.

21615993_1853088324732158_339806691213919441_n

Inainte de toate, trebuie să ne familiarizăm cu registrele vocii, pentru a înțelege ce înseamna un ambitus bogat. Ambitusul este format din mai multe registre vocale, care ne permit să urcăm și să coborâm pe treptele muzicale, în funcție de timbrul nostru. Registrele sunt împărțite în:

  1. Registrul grav (sub-registrul)
  2. Registrul de piept
  3. Registrul mediu sau mixt
  4. Registrul de cap
  5. Registrul flaut (femei)/ falsetto

În general, cele mai folosite registre, în special în muzica ușoară, sunt registrele de piept, vocea mixtă sau vocea de cap, acolo unde este cazul.  Dacă ar fi să simplificăm puțin clasificarea registrelor, aceasta ar consta în: registrul grav, registrul mediu, registrul acut(înalt) și supraacut(muzica clasică).

Problemele vocale diferă de la caz la caz. Dacă unii oameni se confruntă cu probleme la notele înalte, alții se confruntă cu probleme la notele joase, totul este în funcție de timbrul vocal și de cât de subțire sau gros este el. De obicei, cauza acestor problemel vocale sunt datorate corzilor vocale, care nu sunt capabile să se închidă complet din cauza exersării greșite de-a lungul timpului, pe cont propriu, așa cum spuneam și mai sus.

Pentru a corecta astfel de greșeli, se studiază terapia vocală, prin care omul învață cum să articuleze corect vocalele, cum să transmită corect sunetele în exterior, precum și intonația, care este foarte importantă, acest proces fiind urmat de tehnici vocale și exerciții vocale specifice fiecărui om în parte.

Pentru a putea cânta cât mai sus, trebuie să fim foarte relaxați la nivelul gâtului, corzile vocale trebuie să fie foarte relaxate, închise complet, iar noi trebuie să stăpânim foarte bine poziția capului, a limbii și a întregului corp în momentul cântatului. Nu în ultimul rând, modul în care respirăm și ne pregătim pentru cântat, este extrem de important. Am scris câte ceva despre respirație și diafragmă în acest articol, pe care vă invit să-l parcurgeți, pentru a înțelege cât mai bine despre ce vorbesc.

Pentru a ne lărgi ambitusul, trebuie să recurgem cât mai mult la un antrenament vocal amănunțit al musculaturii aparatului fonator, asemenea sportivilor. Această luptă cu notele înalte sau, mai bine zis, această muncă, ar putea dura perioade diferite de timp, în funcție de persoană și de problemele specifice vocii fiecăreia.

Cel mai mare sfat pe care vi-l pot da în scopul obținerii notelor înalte este să vă înarmați cu răbdare, dacă vă doriți cu adevărat să cântați sănătos și corect și, mai ales, să țineți cont de vocea voastră, de timbrul vostru și de genul muzical pe care vă doriți să-l practicați. Țineți cont, de asemenea, de igiena vocală corespunzătoare și nu forțați vocea, atunci când nu este cazul.

Sper să vă fi fost de folos cu acest articol și să țineți cont de sănătatea voastră vocală.

Pentru mai multe detalii despre arta cântatului, terapie vocală, cursuri de canto personalizate, mă puteți găsi pe pagina de facebook sau îmi puteți lăsa mai jos un comentariu.

Toate cele bune !

semnatura-vietii

38
Distribuie mai departe

2 thoughts on “Lectia de canto 4: Cum pot canta mai usor notele inalte?”

  1. Buna seara, Mihaela!
    Am dat peste articolele tale si as dori sa iau legatura cu tine . As vrea sa ma ajuti, sa vad ce pot face in privinta vocii mele. Pentru asta ar trebui sa-ti povestesc pe scurt care-i treaba cu mine.
    Sarbatori frumoase in continuare!

Lasă un răspuns