Fiecare dintre noi avem voce, asta e clar, însă nu toată lumea ține cont de anumite tehnici vocale, pentru a ști cum se folosește corect vocea sau cum se cântă corect. Unii consideră că nu sunt făcuți pentru asta, fără să ceară o părere, alții consideră că nu au suficient timp să se ocupe de muzică, alții nu au răbdarea necesară și renunță prea repede, iar alții nu sunt suficient de încurajați să își continue drumul în direcția muzicii.

Dacă faci parte dintre persoanele pasionate de muzică și ai vrea să înveți câteva tehnici vocale pentru o voce mai bună, lecția de canto de astăzi este pentru tine.

Learn-to-Sing-Now

Îți voi prezenta  câteva tehnici vocale, care te vor ajuta să îți dezvolți o voce mai bună și să cânți cât mai controlat, mai corect și mai relaxat.

1.Postura este una dintre cele mai importante etape în desfășurarea unei emisii vocale corecte. Poate-ți amintești cât insista mama ta să îți ții spatele drept și avea dreptate. Adevărul e că postura…chiar te face un cântăreț bun. Este foarte important să-ți aliniezi părțile corpului corespunzător, pentru ca sunetul să-ți fie cât mai susținut în timp ce elimină tensiunea.

Exercițiu aplicativ: Stai cu spatele lipit de un perete. Fă în așa fel încât și umerii să-ți fie lipiți de perete. Încearcă să te relaxezi în timp ce faci exercițiul. Singura tensiune pe care ar trebui să o simți va fi doar în mușchii abdominali, de unde pornește sunetul. Despre diafragma și mușchii abdominali găsești mai multe detalii în acest articol. 

2. Respirația este și ea extrem de importantă atunci când vine vorba despre cântat. Și, ca să înțelegi de ce, ține-ți respirația și cântă. N-ai reușit, nu? Asta e ideea, aerul este extrem de important în cântat. Atunci când cântăm, cuvintele sunt exprimate diferit, spre deosebire de momentele în care pur și simplu spunem ceva cu voce tare. Volumul, înălțimea, tonalitatea, ritmul te vor face să ai nevoie de aer mai repede decât crezi, pentru că consumă din energia vocală.

Exercițiul aplicativ corespunzător acestei etape este cel de respirație adâncă diafragmală, timp de câteva secunde. Fă cât mai multe repetări de respirație din diafragmă.

3. Diafragma, plămânii, pieptul

Este esențial să îți alegi un pedagog în muzică, care să te învețe cât mai bine care este importanța diafragmei, a plămânilor și a pieptului în cântat. Gândește-te la cele trei elemente, ca și cum ar forma o tobă. O tobă acordată va suna plictisitor și sec, pentru că nu are rezonanță. Ideea e ca atunci când cânți, să îți întinzi mușchii, astfel încât coastele să se miște în interior și în afară și să ducă spre sunete rezonante, puternice, frumoase.

Contractă diafragma ! Acest lucru va crea tonuri mai puternice și mai frumoase în cântecele tale și îți va dezvolta capacitatea pulmonară, ceea ce înseamnă că nu vei mai avea atât de multă nevoie de aer între versuri.

Atenție! Dacă ai probleme în folosirea diafragmei, se recomandă exerciții bazate doar pe folosirea acestui mușchi. Consultă un profesor de canto, care să te îndrume în acest sens și care să îți dirijeze cât mai bine mișcările diafragmale. Nu subestima importanța diafragmei, pentru că e singura care te va ajuta să cânți cât mai corect !

4

4. Bea multă apă !

Nu contează ce gen de muzică preferi să cânți, nu contează locul în care cânți, fie că ești într-un studio, o sală de curs, la un spectacol, pe o scenă, apa este esențială. Unii preferă apa călduță, eu prefer să consum apa la temperatura camerei de fiecare dată când cânt.

Chiar dacă se spune că apa hidratează corzile, acest lucru este parțial adevărat, pentru că apa sau mâncarea în sine nu intră în contact direct cu corzile noastre, ele fiind plasate în trahee. Când bei apă, epiglota se închide, protejând plămânii de umplere. Epiglota acoperă de fiecare dată corzile vocale, atunci când bei apă.

5. Mușchii faciali contribuie în mare măsură la emisia vocală. Mișcând maxilarul corespunzător și articulând controlat fiecare vocală și consoană, cuvintele vor fi rostite mai clar și mai corect.

6. Practica

Cât mai multă practică este esențială în dezvoltarea unui cântat corect și sănătos. Orele de canto sunt benefice pentru ca vocea să se dezvolte cât mai corect. Profesorul are datoria de a te îndruma și de a te corecta atunci când este nevoie. Cu răbdare, vei dobândi în timp cele mai bune calități vocale și vei fi posesorul/posesoarea unei voci sănătoase și frumoase, reușind să interpretezi orice melodie, chiar și pe acelea care ți se păreau imposibil de cântat. Exersatul este esențial, pentru că, astfel, vocea este antrenată frecvent și nu își pierde din calități. Se recomandă practica cel puțin 30 de minute/zi, alături de un profesor.

Nu este recomandată practica de unul singur, pentru a nu risca să înveți/ să faci lucrurile greșit.

Alege îndrumătorul potrivit și respectă toate etapele cântatului sănătos. Prin repetiție, vei căpăta, în timp , mai multă siguranță și mai multă flexibilitate în voce.

4242453rsawsewq41qwe213ae213

 

 

 

 

14
Distribuie mai departe

Lasă un răspuns