7d93b61b80d0fbb794232a2b6a575391

 

Decât să judeci defectele altora, mai bine ți-ai aprecia propriile calități. Știu, e foarte ușor să vorbim despre ceilalți, să le căutăm defecte, să îi judecăm, să le căutăm nod în papură. Și uite așa ne trece viața, cu răutate, invidie, bârfind despre ce fac sau ar trebui să facă alții, ca și când noi am fi  niște perfecțiuni pe pământ.

Stai, că nu e chiar așa. Nu ai niciun drept să judeci. Sincer, nu ești tu ăla care trebuie să pună în balanță bunele și relele celorlalți, greșelile, defectele, minciunile și așa mai departe. Tu stai și vezi-ți de ale tale. Meditează puțin la binele tău, la fericirea ta, la propriile defecte…și calități. Gândește-te cât ai putea fi de fericit, dacă i-ai lăsa în pace pe restul și te-ai apuca să te iubești pe tine mai mult și să începi să te eliberezi de ceea ce te ucide pe dinăuntru.

Începe totul cu tine. Tu trebuie să fii pe primul loc în viața ta. Amintește-ți că nimeni, niciodată nu se va gândi la binele tău așa cum o poți face chiar tu însuți. Nimeni nu-ți va vrea binele, așa cum ți-l vrei tu. Nimeni nu te va ajuta fără vreun interes ascuns și nimeni nu va fi acolo, cu sinceritate, când vei avea nevoie. Și, dacă de asta judeci oamenii, pentru că nu-ți sunt aproape, lasă-mă să te sfătuiesc să încetezi. Să nu-ți pară rău că cineva nu a venit când aveai nevoie, că nu te-a auzit când ai strigat, că nu a salutat, că nu ți-a întins o mână de ajutor, și știi de ce să nu îți pară rău? Pentru că nu merită. Pentru că fiecare om trăiește pentru el.

Mai știu că tu ești un om ok și nu ești ca ei și mai știu că tu chiar ai ajuta. Și ai ajutat. Ai ajutat o dată, de două ori, de trei ori. Ok, și ce s-a întâmplat când n-ai putut să ajuți o singură dată? Simplu, ai fost blamat, înjurat, jignit, „Ăsta nu mi-e prieten”, „Ăsta nu mă ajută”, „Chiar acum, când am avut nevoie, nu a fost aici”. Păi, omul ala uită că ai fost de fiecare data acolo și-și amintește doar de momentul în care n-ai putut să fii. Și, în loc să-ti cunoască adevăratele motive, începe și judecă și te face în fel și chip, pentru că tu nu ești un prieten adevărat.

Bun, dar ce facem cu judecățile astea stupide? Le ignorăm, normal. Orice auzi despre tine, orice te fac ceilalți să pari, orice ar încerca să te convingă să devii sau să renunți să fii, ignoră-i. Urmează-ți dorințele, visurile și speranțele și lasă-i în lumea lor. Acum, cât mai poți. Gândește-te la faptul că ceilalți mereu vor avea cel puțin un argument contra, mereu vor privi cu invidie reușitele tale, mereu vor găsi ceva de reproșat la tot ce faci, în timp ce ei…ghici ce? Nu fac nimic. Ei stau fără vreun rost în viață, pentru că sunt prea ocupați să judece. Să TE judece. Să îți spună ce e corect și ce nu, ce se face și ce nu, ca niște genii ce sunt ei, pentru că ei trăiesc perfect.

Amintește-ți că ești liderul vieții tale. Că nimeni nu are dreptul să te împiedice să devii ceea ce vrei. Deja ești pe drumul cel bun, urmează-l și încetează să asculți în stânga și-n dreapta păreri.

Nu-i judeca pe ceilalți pentru nimic și pune-ți căștile atunci când ei vor începe să-ți judece visul. Ș tot du-te.

Să-i judeci pe alții înseamnă să încetezi să mai vezi ceva bun în tine, iar asta e greșit.

Hai să judecăm mai puțin și să cunoaștem mai mult.

Hai să ne facem timp pentru noi mai mult. Pentru că în timp ce suntem ocupați să îi judecăm pe alții, nu ne mai vedem propriile calități.

3
Distribuie mai departe

Lasă un răspuns