Sunt sigură că fiecare dintre voi ați auzit expresia „Nu mânca după ora 18:00, că te îngrași !”, însă chiar și auzind atât de des acest lucru, nu îmi dau seama de unde provine sau de la cine, mai exact. În acest articol vă voi explica un lucru extrem de simplu: mancatul seara nu ingrasa, așa cum sunteți obișnuiți să auziți și vă voi spune și de ce.

Faptul că mănânci după ora 18:00 te poate îngrășa este un simplu mit, însă cu foarte mare impact asupra oamenilor, din păcate. Nu e nimic deosebit cu ora 18:00, nici cu ora 19:00, nici cu ora 20:00, nici măcar cu ora 23:00. Niciuna dintre aceste ore nu au nimic special, cu atât mai puțin în ceea ce privește slăbitul.

Mancatul seara NU ingrasa !

Haideți să vă lămuresc puțin în această privință. Și voi începe cu ideea de bază, și anume, metabolismul. Metabolismul nostru înseamnă, pe scurt, energia pe care o consumă corpul nostru, pentru a realiza cât mai bine procesele vitale, cum ar fi circulația sângelui, respirația, temperatura corpului, arderile etc. Bun, asta înseamnă că un procentaj destul de mare din reacțiile corpului nostru, aparține metabolismului. Trebuie să știți că și pe durata somnului, metabolismul nostru este în funcțiune, adică ardem calorii chiar și-n timp ce dormim.

Ce se întâmplă, în acest caz? Și de unde legătura cu ora 18:00?

Ei bine, la finalul fiecărei zile, noi trebuie să avem setat un anumit număr de calorii pe care trebuie să-l consumăm în ziua respectivă, iar dacă vrem să slăbim, trebuie să ardem mai multe calorii decât am consumat pe parcursul zilei, adică metabolismul nostru este pus la treabă. Practic, dacă vă doriți să slăbiți, trebuie să fiți în deficit caloric, așa cum spuneam și-n acest articol, unde găsiți și formulele după care vă puteți seta singuri numărul de calorii.

Dacă acel număr de calorii este atins pe durata întregii zile, indiferent că este vorba de ora 12:00, 15:00, 18:00, 21:00, este perfect în regulă, nu vă veți îngrășa.

Și să luăm și un mic exemplu, să vă fiu și mai de ajutor.

Să zicem că pentru menținere aveți nevoie de 2000 de calorii/zilnice, iar deficitul vostru caloric (pentru a slăbi) va fi 1500 ( să luăm spre exemplu un deficit de 500 de calorii). Dacă luați prima masă la ora 10:00 și acea masă conține 500 de calorii, mai aveți voie în ziua respectivă să consumați încă 1000, da? Deci, a doua masă poate o luați la ora 16:00 când consumați încă vreo 600 de calorii, iar ultima, o luați după 18:00, să zicem pe la ora 20:00. Ideea e ca acea masă să conțină nici mai mult, nici mai puțin decât caloriile rămase, adică 400 de calorii. Deci, dacă în ziua respectivă, vă încadrați să vă mențineți pe deficit caloric, este perfect în regulă să mâncați chiar și la 20:00, poate 21:00, totul depinde de voi, atâta timp cât nu mâncați peste numărul de calorii pe deficit. Trebuie să înțelegeți că ora nu are nicio legătură cu îngrășatul, ci doar numărul de calorii contează și metabolismul fiecărei persoane, pentru că cu toții suntem diferiți, unii stăm mai bine cu arderile, alții mai puțin bine.

Deci, dacă simțiți că vă este foame după ora 18:00, mergeți și mâncați liniștiți, fără să mai fiți cu ochii pe ceas. Dacă mâncați atunci când vă este foame și-i oferiți corpului energia necesară de care are nevoie, nu vă veți îngrășa.

Trebuie, în schimb, să aveți mare grijă la calitatea alimentelor pe care le consumați și, de preferat, să aveți și activitate fizică în ziua respectivă, puteți opta pentru mersul pe jos, exerciții acasă sau la sala de fitness, poate alergat, aerobic, zumba, fiecare ce dorește. Sportul este foarte recomandat și foarte benefic pentru sănătate.

Deci, mâncați liniștiți după 18:00, fără teama că vă veți îngrășa, pentru că acesta este doar un mit și trebuie să-l tratați ca atare.

Sper că v-am putut fi de folos și cu acest articol, iar dacă aveți întrebări sau nelămuriri, mă puteți contacta mai jos, printr-un comentariu sau pe pagina de facebook.

Aveți grijă de voi !

semnatura-vietii

7
Distribuie mai departe

Lasă un răspuns