Există o mulțime de oameni care cred că dacă nu mănâncă nimic, slăbesc garantat, în timp scurt. În acest articol, vei înțelege exact cum funcționează regula „Mănâncă mai mult și slăbește”, și care sunt pașii pe care ar trebui să-i urmezi.

woman-measuring-stomach-1296x728

Sunt multe fete care se înfometează numai din dorința de a da rapid jos câteva kilograme. Recunosc, și eu am făcut parte din categoria aceasta de fete pentru mulți ani. Mi-am petrecut adolescența dorindu-mi să slăbesc mult și repede și, după mintea mea, să nu mănânc era cea mai bună soluție să ajung la rezultatele pe care mi le doream.

Când eram mai mică, eram mai plinuță și am ajuns la vârsta în care nu-mi mai plăcea cum arăta corpul meu, avam vreo 14-15 ani atunci. Hainele nu stăteau pe mine cum mi-aș fi dorit, colăceii mi se vedeau mereu dacă purtam blugi mulați, practic, nu mai eram deloc satisfăcută de aspectul meu fizic. Așa că mi-am propus să renunț la mâncare, crezând că dacă nu mănânc toată ziua și beau doar apă, voi slăbi. Ei bine, am refuzat să mănânc orice timp de două săptămâni, perioadă în care chiar am slăbit. Când m-am urcat pe cântar și am văzut în loc de 60 de kg, 50 de kg, am fost șocată. În sensul bun. Am început să fiu mândră de cum arătam. Primeam complimente pe stradă și eram  mândră de corpul meu.

Nu a prea ținut această experiență, pentru că am început să mă simt rău. Am început să mă simt slăbită, să am amețeli mari, îmi lipseau din corp vitamine, proteine, fibre, calciu, magneziu, corpul meu nu mai avea nicio sursă de vitamine în el, care să mă ajute să fiu sănătoasă. Mă simțeam total lipsită de energie, nu mai aveam chef să mă ridic din pat dimineața sau să fac lucrurile care-mi plăceau. Efectiv, nu mai eram eu.

După ce am primit mai multe sfaturi că nu e bine ce fac, iar părinții mei erau deja îngrijorați că slăbisem prea mult, am început iar să mănânc. Și, surpriză, tot ce mâncam se depuneam instant, pentru că a început să mi se facă iar poftă de toate lucrurile pe care nu le-am mâncat înainte și de la care m-am abținut cu greu, în special dulciuri.

Aici e greșeala. Dacă stai zile, săptămâni întregi fără să mănânci nimic, privându-te de toate lucrurile care îți plac și apoi brusc, începi iar să mănânci, tot ce mănânci se depune mult mai repede. Nu repetați experiența mea, pentru că vă garantez că nu vă va aduce nimic bun. Oricât de mult ați crede, fetelor, că nemâncatul vă face să slăbiți, veți slăbi degeaba, pentru că nu veți fi sănătoase și apoi veți pune  kilogramele la loc. Corpul vostru își va pierde tot ce e esențial, toate vitaminele, toate resursele de care are nevoie.

Dacă tai din numărul zilnic de calorii sau eliminând mâncarea, nu înseamnă că vei slăbi mai repede sau mai mult, deși majoritatea oamenilor gândesc așa problema. Și știi de ce se întâmplă ca oamenii să gândească așa? Pentru că, la finalul zilei, funcționează. Ai tăiat carbohidrații, caloriile și ghici ce se întâmplă? Începi să mănânci din ce în ce mai puțin, crezând că va funcționa pentru o lungă perioadă de timp, însă nu vei face decât să începi o relație nesănătoasă cu mâncarea.

Acum, să ne gândim puțin la treaba asta cu mâncarea și lipsa mâncării. Dacă nemâncatul nu mă ajută să slăbesc sănătos, ce ar trebui să fac să slăbesc sănătos?

Răspunsul: Să mănânci regulat produse benefice corpului tău. Încearcă să mănânci cât mai multe fructe și legume și să eviți, pe cât posibil, mâncărurile grase, alcoolul și zahărul. Mănâncă calitativ și vei slăbi.

Cum putem mânca și slăbi în același timp?

Corpul are nevoie, în primul rând, să se țină în viață. Dacă tu nu îi asiguri vitaminele de care are nevoie, micronutrienții și macronutrienții esențiali, corpul nu va fi în stare bună, tu nu vei fi în stare bună. Corpul tău nu ține cont de dorința ta de a de a avea pătrățele, de a avea mușchi etc. El va dori doar să se țină în viață în atât, așa că datoria ta e să îi oferi tot ce are nevoie.

Cum poți face asta? Având grijă să îi oferi corpului tău o dietă echilibrată, mâncând cantitatea potrivită din fiecare grup de alimente, care să-ți confere aportul necesar de proteine, carbohidrați și grăsimi, pentru ca organismul tău să funcționeze optim.

Exemple:

  • fructe și legume crude sau preparate
  • cereale integrale
  • carne (pui, curcan și vită)
  • ouă
  • pește (ton, somon, macrou etc)
  • lapte și produse lactate

Lipsa mâncării încetinește metabolismul

Da. Exact. Faptul că nu mănânci (din dorința de a slăbi), îți va încetini metabolismul. Ce înseamnă asta? Că vei arde din ce în ce mai puține calorii. Și îți va fi și mai greu să slăbești. Asta mi s-a întâmplat și mie când m-am înfometat.

Mâncarea e esențială, dar nu orice mâncare

Ca să slăbești, trebuie să mănânci, dar nu orice. Trebuie să mănânci cât mai sănătos, să îi oferi corpului proteine, fibre, vitamine, practic, toți macronutrienții și micronutrienții de care are nevoie și, pe cât posibil, să renunți la mâncarea „toxică” (fast-food, mâncarea procesată, conservele, dulciurile).

Calitatea e mai importantă decât cantitatea

În loc să te gândești dacă o anumită mâncare este bună sau rea, mai bine gândește-te cum poate ea să îți ajute corpul, ce conține, ce aport aduce organismului.

Hai să luam, de exemplu, o gogoașă. Îți place, nu te poți abține de la ea, ai poftă să mănânci. Poți mânca gogoașa respectivă, fără să te îngrași? Cu siguranță, da, dar nu va fi o alegere foarte înțeleaptă, atâta timp cât nu conține nutrienții de care are corpul nevoie și se dovedește a fi o bombă calorică. Zahărul din gogoașă îți va da energie imediat după ce o mănânci, timp de câteva minute, după care te vei simți complet moleșit, fără chef și vei avea o senzație de somn. Și urmează partea și mai puțin bună: îți va crește foarte mult apetitul pentru dulce, iar acest lucru nu este deloc drăguț în acest proces al slăbirii.

Te vei simți de zece ori mai energic și mai sănătos dacă alegi mâncarea calitativ.

 

Cum mai poți slăbi mâncând?

  1. Trebuie să mănânci regulat, să îți faci un program de alimentație bine echilibrat, să mănânci la ore fixe.
  2.  E esențial să îți amintești de cei minimum doi litri de apă pe zi. Sunt ESENȚIALI. Bea cât mai multă apă.
  3. Numără caloriile și mănâncă exact cât trebuie. Nu mai mult, nu mai puțin.

Ai grijă de corpul tău!

semnatura-vietii

 

 

8
Distribuie mai departe

One thought on “Mănâncă mai mult și slăbește. Mit sau realitate?”

Lasă un răspuns