Câteva lucruri despre Intermittent Fasting și cum funcționează

shutterstock_659170963-1024x799

Dacă tot îmi place fitness-ul și obișnuiesc să îi dedic zilnic, cel puțin o oră din timpul meu, am decis să scriu și câteva lucruri esențiale pentru voi, cei care sunteți începători, vă doriți să începeți sau chiar vă antrenați de ceva vreme și nu știți încă anumite lucruri despre cum funcționează antrenamentele, la ce ajută, cum contribuie alimentația la obținerea celor mai bune rezultate, într-o perioadă mai scurtă. Acum, nu vă așteptați să aveți pătrățele într-o săptămână sau să puneți mușchi în câteva zile. Toată treaba asta necesită timp. La fel ca în orice alt domeniu, perseverența e cheia și tot ce trebuie să faceți, este să nu vă lăsați pradă oboselii, să nu vă fie lene, ci să luptați pentru ceea ce vreți. Credeți-mă, vă veți mulțumi vouă înșivă că nu v-ați dat bătuți. Deci, cam totul depinde de ce faceți și de câtă muncă depuneți pentru a avea un corp frumos, tonifiat, puternic.

Subiectul zilei este Intermittent Fasting. Despre asta vă voi spune câteva lucruri în articolul de față.

Intermittent Fasting este un mod nou de a mânca, care contrazice importanța micului dejun.

Intermittent Fasting nu este despre schimbarea alimentației, ci este despre schimbarea orei alimentației.

art-lead

Am apelat la această metodă de vreun an de zile, poate și mai bine. După ce m-am documentat și am primit mai multe sfaturi de la persoane experimentate în lumea sportului, am fost curioasă cum se poate ca simplul fapt că nu mănânc când mă trezesc și amân prima masă cât mai mult, mă poate ajuta să slăbesc sănătos și să îmi creez o condiție fizică bună. Ei bine, așa cum știți și poate ați mai auzit și prin alte părți, nu sala este cea mai grea chestie în obținerea unui corp frumos, ci alimentația. Alimentația e cheia. Nicio greutate de la sală nu compensează efortul de a mânca corect, de a mânca când trebuie, de a avea un echilibru în alimentație. Așa că, ținând cont de acest lucru, cheia e chiar la voi, în bucătăria voastră, în frigiderul vostru.

După ce am început și eu această metodă de Intermittent Fasting, rezultatele s-au și văzut în scurt timp, întrucât nemâncând ore întregi, beam doar apă pe stomacul gol și câte o cafea neagră. Un mare efort am făcut la cafea, pentru că eu ador cafeaua cu lapte și zahăr, așa că am făcut un sacrificiu cu cafeaua, din dorința de a vedea dacă această metodă chiar dă roade. Și a dat.

Ce este, de fapt Intermittent Fasting, mai exact? 

Dacă am lua mot-a-mot expresia să o traducem în română, aceasta ar însemna Post Intermitent. Dar nu e prea explicită această traducere și nici nu are vreo logică în ceea ce am eu de transmis, pentru că postul este, de fapt, o perioadă în care oamenii se abțin să mănânce anumite alimente. Intermittent Fasting este total altceva. 

Deși Intermittent Fasting are mai multe subcategorii, 3 mai exact, voi vorbi astăzi despre una dintre ele, și anume Leangains. Este, poate, cea mai ușoară metodă de Intermittent Fasting. De ce? Pentru că presupune să nu mănânci 16 ore nimic, după care să mănânci 8 ore doar. Și tot așa. Iar 16 ore fără să mănânci, cu 8 în care mănânci.

Ce avantaje am avut eu după Intermittent Fasting?

În primul rând, ajută la detoxifierea organismului, care este foarte importantă. În al doilea rând, te scapă de grăsime într-un mod echilibrat. Adică, nu vei păți să dai grăsimea de pe mâini și de pe burtă nu, sau doar de pe burtă și de pe picioare nu. Te scapă de grăsimea de peste tot, în aceeași măsură.

Cum funcționează asupra corpului? 

Simplu. Perioada aceea de 16 ore în care nu mâncăm, ajută la creșterea musculară, în defavoarea grăsimii. Deci vom reuși să punem mușchi, nu grăsime.

Sari peste micul dejun

Sincer, niciodată nu am fost o adeptă a micului dejun. Nu-mi plăcea și nu-mi place să mănânc dimineața, așa că asta nu a fost o problemă pentru mine. Dacă nu mănânc dimineața, simt că am mai multă energie toată ziua și pot face foarte multe activități, mai ales că îmi place să merg pe jos foarte mult. Antrenamentul de la sală îl fac pe stomacul gol, antrenându-mă dimineața, între orele 8:00-10:00, așa cum vă spuneam și-n acest articol. 

Dacă, de exemplu, consumăm carbohidrați la micul dejun, carbohidrații ne induc starea de somn, de moleșeală și nu asta îmi doresc pentru diminețile mele, în care am nevoie să fiu plină de energie și de voie bună. Așa că, cel mai bine e să amânăm prima masă cât mai mult.

Mănâncă 2-3 mese/zi în cele 8 ore de mâncare

Faptul că ai dreptul la un număr de 2-3 mese în cele 8 ore de mâncare, asta ar însemna să îți calculezi foarte bine caloriile, în funcție de kilograme și de înălțime, să știi câte trebuie să mănânci pe zi și să le aduni pe toate în cele 2-3 mese. E foarte important să îți iei un aport bun de macronutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi). Macronutrienții sunt pe locul doi, după numărul de calorii. Voi posta curând un articol despre macronutrienți și micronutrienți, ca să înțelegeți cât mai bine care e rolul lor pentru organism.

Dacă menții numărul de calorii potrivit pentru tine, poți mânca orice în aceste mese din cele 8 ore, fără să te îngrași, chiar dacă vrei ciocolată, biscuiți, napolitane etc. Ideea e să îți numeri caloriile. NEAPARAT!

La ce mai ajută Intermittent Fasting?

  • la acumularea de masă musculară.
  • la o mai mare absorbție de proteine
  • crește imunitatea
  • curăță tenul și pielea
  • nu te lasă să trișezi (poți mânca ce vrei, atâta timp cât nu depășești caloriile)

Ghidul începătorului:

Dacă vrei să te apuci de Intermittent Fasting, trebuie să ții cont de următoarele lucruri:

  1. Împarte-ți ziua în două etape: etapa de 16 ore în care nu mănânci nimic și cea de 8 ore în care mănânci toate caloriile pe care ai voie să le mănânci
  2. Indicat ar fi să plasezi dimineața perioada în care nu mănânci nimic, ca să amâni prima masă, exact cum fac eu. De exemplu eu mănânc între 13 și 21, sunt cele 8 ore ale mele de mâncare. Iar de la 21:00 până a doua zi la ora 13:00, nu mai mănânc absolut nimic.
  3. Cel mai indicat este să mănânci după sport.

Acestea fiind spuse, vă aștept cu întrebări, obiecții, sfaturi, nelămuriri etc.

Be healthy, be strong !

4242453rsawsewq41qwe213ae213

 

 

 

 

 

 

 

7
Distribuie mai departe

Lasă un răspuns